נתיב האנז"ק
נתיב האנז"ק הוא נתיב 'האיגוף הגדול', 100 ק"מ אותם עברו לוחמי האנז"ק ממבואות עזה מדרום ועד למזרח העיר באר שבע.
לאחר כמה הצלחות בסיני והתקדמות חיל המשלוח המצרי של הצבא הבריטי בפקודו של ארצ'בלאד מאריי, הגיעו הבריטים לשערי עזה כדי להמשיך במומנטום ההצלחות ולהניס מארץ ישראל את האימפריה העות'מאנית. אחרי הכנות רבות וההצלחה/והניצחון בסיני ב 23.3.17 החלה ההתקפה על עזה כשהיא אמורה לפרוץ את הדרך לכיבוש הארץ כולה. בקרב זה הצבא הבריטי בעזרתם של כוחות האנז"ק שהגיעו עד לפאתי העיר עזה הצליחו להתקדם כמתוכנן, למרות זאת ניתנה פקודת נסיגה מהפיקוד שלא היה מודע להתקדמות הכוחות. כחודש אחר כך בזמן ההתקפה השנייה נערך הצבא הבריטי עם כוחות מתוגברים גם מהים.לראשונה בארץ ישראל גם טנקים השתתפו במערכה לכיבוש עזה.
להתקפה זו נערכו היטב גם הטורקים שהדפו את הצבא הבריטי וחיילי האנזא"ק וגבו מהם מחיר כבד. שתי הכישלונות גרמו לבריטים ולבני בריתם האוסטרלים ירידה חדה במורל והתחפרות מול עמדות הטורקים אל מול עזה.
הידיעה שיש צורך בשינוי מהותי גרמה לחילופי פיקוד בצבא הבריטי, לארגון הכוח הצבאי מחדש ולצורך בחשיבה יצירתית. כיצד ניתן להבקיע את קו ההגנה הטורקי המבוצר היטב, כשהם מעודדים מהדיפת הניסיונות לכיבוש עזה, בקו עזה – באר שבע. בעקבות כך הגה הגנרל אלנבי בעזרת קציניו את הרעיון להבקיע את קו ההגנה מבאר שבע, כדי שההפתעה תושלם, הכיבוש יהיה בהסתערות פרשים ממזרח העיר.
לאחר הכנות לוגיסטיות רבות ופעולות הסחה והטעיה מתוחכמות שגרמו לטורקים להיות משוכנעים שהניסיון השלישי לכבוש את עזה מתקרב , יצאו הכוחות 'לאיגוף הגדול'. מסלול של כ 100 ק"מ בו מאגפים הפרשים את באר שבע מדרום ונערכים להסתערות בעמדות ממזרח לעיר.
כדי שהפרשים יוכלו להסתער ללא הפרעה מאחור נשלח רגימנט פרשים ניו זילנדי לכבוש את תל שבע, יעד טורקי מבוצר היטב, שנמצא ממזרח לתוואי הסתערות. בגלל קושי רב בכיבוש היעד רק לפנות ערב לאחר כיבוש תל שבע התקבלה ההחלטה לתת פקודה לפרשים להסתער אל מול עמדות הטורקים ולכבוש את באר שבע מהר ככל האפשר לפני שיספיקו הטורקים לחבל במקורות המים בעיר.
אתם מוזמנים להגיע למרכז להנצחת חיילי אנזא"ק, לשמוע סיפורים, לראות תמונות ולשמוע על הסתערות הפרשים שסיימה את האיגוף הגדול.